21 Mayıs 1864, bir avuç toprağı dahi bulamadan kendilerine Karadeniz' in engin sularını mezarlık edinen bir halkın dramıdır.

iPod'un Mucidi

iPod'un Mucidi

Kane Kramer, yaklaşık yirmi yıl önce yüzyılın icadı olarak kabul edilebilecek, milyonlar satarak dünyanın dört bir yanına ulaşacak bir alet icat etti. Bu, cebinizde taşıyabileceğiniz kadar küçük ve ince bir müzik kutusuydu. Ne o tanıdık mı geldi? Evet gerçekten de İngiliz Kane Kramer, iPod'un asıl mucidi. Ama bunu ne tarih kitapları yazacak ne de insanlar iPod dendiğinde onu hatırlayacak. Çünkü her ne kadar Apple firmasının dünyaca ünlü ürünü iPod, Kane Kramer'ın yaratıcı zekasından ve kaleminden çıkmış olsa da hiçbir zaman onun tarafından üretilemedi.

23 YAŞINDAYDI

Kane Kramer, müzik, bilgi ve video yükleyebileceği bir alet tasarlayıp patentini aldığında henüz 23 yaşındaydı. Teknoloji konusunda dahi olarak gördüğü en yakın arkadaşı James Campbell'la birlikte dünyanın ilk MP3 çalarını yarattı. Bugün milyonlarca insanın kullandığı bu teknolojik ürünün tek dezavantajı sadece 3.5 dakikalık bir kayıt süresine sahip olmasıydı.

Kramer 1981 yılında bu teknoloji için patent aldı ve fikri geliştirmek için bir şirket kurdu. Elinde avucunda ne varsa bu projeye yatırmıştı. İşte bu yüzden icadının patentini yenilemek için 15 bin pound daha gerektiğini öğrenince yıkıldı. Durun, daha hikayenin sonuna gelmedik. Bir mucize gerçekleşti ve tam da en çok ihtiyaç duyduğu bir anda Paul McCartney adındaki bir yatırımcı İngiliz mucide destek oldu. Tabii karşılığında bu teknolojiden pay istiyordu. İkili devrim yaratacaklarına inandıkları aletin adını 'IXI' koydu ve onu geliştirmek için gecelerini gündüzlerine katarak çalıştı. Yıl 1986 olduğunda IXI beş dakikalık kayıt depolayabilir hale gelmişti. Ama maddi sorunlar peşlerini bırakmadı. Patenti daha fazla elinde tutamayan Kane Kramer sonunda gözbebeğini müzik endüstrisine kaptırdı. İcadının çığır açmasını ve başkalarına milyonlar kazandırmasını ise medya vasıtasıyla kahrolarak izledi.

BAHTSIZ MUCİT

1999 yılında ilk MP3 çalar piyasaya sürüldü. Bundan iki yıl sonraysa Apple, iPod'la müzik ve teknolojiseverlerin kalbini kazandı. Sonrası mı? Sonrası tarih. Kane Kramer gibi milyonlarca insanın oturduğu yerden takip ettiği bir tarih. Bahtsız Kramer'a ne olduğunu merak edenler için belirtelim. O şimdi sahip olduğu mobilya mağazasında oturuyor ve kapısından içeri kulağında iPod'uyla giren müşterilere her bakışında yüreği sızlıyor.



Asla bir iPod satın almayacağım

'iPod dünyanın en hızlı satılan elektronik aleti, sanırım ben de en büyük kaybedeniyim!'

Elektronik posta vasıtasıyla görüştüğümüz Kane Kramer, şu anda bir MP3'ü olup olmadığını sorduğumuzda bize iPod'ları daha çok sevdiğini ama asla bir iPod satın almayacağını söylüyor; ayrıca 1979-82 arasında yaptığı IXI çizimleriyle çekilmiş bir fotoğrafını yolluyor. Tıpkı Apple'ın iPod'una benzeyen çizime baktığımızda Kramer'ın 'Ne zaman bir iPod görsem, sanki benimkisiymiş gibi geliyor' sözlerini daha iyi anlıyoruz böylece. Kane Kramer hala, İngiliz Mucitler Derneği'nce tanınan aktif bir kaşif. En son icadıysa telefon konuşmalarının kaydını tutup üç kopyasını çıkartabilen Monicall adlı bir teknolojik ürün. Monicall telefon görüşmesi bittiği anda bu üç kopyadan birini karşı tarafa, birini hukuk firmanıza diğeriniyse size e-mail yoluyla ulaştırıyor. Kramer, teknolojisini yavaş yavaş ilerlettiği bu buluşun MP3 çalardan çok daha fazla ses getirmesini bekliyor ama öte yandan da halen avukatlarıyla birlikte ilk buluşunun peşinden koşuyor

0 yorum:

Yorum Gönder